Sfaturi din interior: O caracterizare de la un recrutor

În rolul de Partener HR pentru Linde în München, Jeannine Kraemer a întâlnit o multitudine de candidați care au aplicat în această companie. În acest interviu, o întrebăm cum pot candidații să aibă cele mai mari șanse să fie angajați la Linde. Descoperă experiențele ei, află sfaturile pe care le oferă candidaților și multe altele!

Deci, Jeannine, să începem prin a afla mai multe despre CV-ul tău! Cum arată cariera ta înainte de Linde?

Am studiat Administrația Afacerilor Internaționale în Germania și Franța. După aceea, am lucrat pentru Korn Ferry - o companie internațională de plasare personal în funcții de conducere, înainte de a mă muta la Ferrero - producătorul de ciocolată unde eram manager de resurse umane. În 2010, m-am alăturat echipei Linde.


Este foarte important ca un CV să ne ofere o înțelegere clară și rapidă a istoriei și dezvoltării carierei candidatului.

Deci, CV-ul unui candidat este primul lucru pe care îl vezi. Ce încerci să evaluezi în acest moment?
Încercăm să evaluăm dacă profilul candidatului se potrivește cu rolul în cauză. CV-urile bune ne ajută cu adevărat în timpul acestei faze de preselecție, prezentând experiența relevantă și ajutându-ne să determinăm dacă aceasta se potrivește poziției /rolului  vacant. Este foarte important ca un CV să ne ofere o înțelegere clară și rapidă a istoriei și dezvoltării carierei candidatului.


Se spune adesea că atunci când vine vorba de CV-uri "unele sunt minunate, unele sunt rele și cele mai multe sunt ok". Din experiența dvs., ce considerați că face ca un CV să iasă înevidentă?
Un CV bun vă spune o poveste despre o persoană. Cel rău înseamnă că trebuie să căuți  cu adevărat informația deoarece nu este focalizată. În opinia mea, structura este foarte importantă. Folosiți titluri, titluri îndrăznețe și spațiați-le bine. De asemenea, gândiți-vă la adaptarea CV-ului la anumite roluri, subliniind informațiile relevante.

Toate informațiile ar trebui să ne ofere o indicație despre potențialele puncte tari, motivații sau perspective.

Care este lungimea optimă pentru un CV?
Aș spune că nu există o "limită" ca atare, ci ar trebui să se coreleze cu etapa de carieră. De exemplu, dacă cineva tocmai a absolvit universitatea, CV-ul său nu trebuie să aibă o lungime de cinci pagini!

Când devin  informațiile irelevante? În cazul în care un candidat menționează că este, spre exemplu, căpitanul unei echipe sportive?
Să ne gândim altfel: toate informațiile ar trebui să ne ofere o indicație despre potențialele puncte tari, motivații sau perspective. Informațiile extra-curriculare trebuie păstrate foarte succint și la obiect - și asigurați-vă că sunt adevărate! Am intervievat mulți oameni care pretindeau că sunt "interesați de călătorii și de cultură", care nu păreau la fel de interesați atunci când erau întrebați despre asta!


Să trecem la scrisorile de motivație sau de intenție care însoțesc CV-ul. Ce înseamnă, în opinia dvs., o scrisoare bună? 
Pentru mine, o scrisoare de intenție bună ar trebui în primul rând să aducă valoare oferind informații suplimentare. Nu ar trebui să rezume istoricul carierei din nou! Aș dori să văd lucruri precum motivația pentru schimbare, mai multe informații despre competențele care nu sunt menționate în CV-uri - cum ar fi stilul de lucru - și, în sfârșit, informații practice precum disponibilitatea de a începe lucrul și așteptările salariale. Indiferent ce faceți, nu redați din nou specificul jobului și apoi spuneți: "Apropo, am făcut toate astea!"

Și acum să trecem la interviu - o sursă de anxietate pentru mulți candidați! Ce încearcă Linde să afle de la candidat în acestă etapă?

În primul rând, nimeni nu ar trebui să se teamă de un interviu la Linde. Încercăm să o facem o conversație deschisă, onestă, în ambele sensuri, dar, bineînțeles, înțelegem că oamenii sunt adesea îngrijorați sau  stresați sau ambele. Scopul este de a evalua într-adevăr gradul de potrivirea candidatului pentru rol, precum și ceea ce dorește candidatul de la rol și dacă putem îndeplini acest lucru. De asemenea, ne oferă șansa de a explora orice lacună între rol și experiența candidatului și, bineînțeles, de a evalua gradul de potrivire culturală: daca candidatul are valori care se vor potrivi la Linde în general, dar și echipei cu care va lucra.

Ce înseamnă o conversație în ambele sensuri?

Întrebăm adesea candidatul la sfârșitul interviului dacă are întrebări pentru noi și, de cele mai multe ori, spune "nu"! Întotdeauna mi se pare surprinzător. Gândiți-vă la timpul petrecut la locul de muncă: este o bună parte din viața ta! Ar trebui să încercați să aflați cât de mult posibil despre rol, responsabilități, proiecte, interfețe, echipă, manager etc. Concluzia: profitați de ocazie pentru a pune întrebări!


În primul rând, nimeni nu ar trebui să se teamă de un interviu la Linde.
Ei ar trebui să citească descrierea postului, să se gândească la întrebările pe care le-ar putea pune, să înțeleagă ce face Linde și să-și arate în cele din urmă interesul!

Din experiența dvs., care ați spune că este regula de aur pentru un interviu de angajare?
Este atât de important ca oamenii să vină pregătiți. Ei ar trebui să citească descrierea postului, să se gândească la întrebările care s-ar putea pune, să înțeleagă ce face Linde și să-și arate în cele din urmă interesul! Uneori mă confrunt cu un candidat care se gândește "de ce este această persoană aici?" Pentru că unii candidați par a fi atât de puțin entuziasmați de rol!


Și ceva ce nu ar trebui să facă sau să spună sub nicio formă?
Am auzit adesea candidații vorbind în mod negativ despre angajatorul lor actual - asta este, în general, ceva ce nu ar trebui să facă. De asemenea, unii sunt cinstiți, alții mult prea cinstiți! I-am întrebat o dată pe un candidat "aveți întrebări pentru noi despre rol?" Și el a spus "oh, nu am avut timp să recitesc anunțul despre job, așa că nu sunt foarte sigur!". Nu spuneți niciodată asta!

Dar interviurile telefonice. Sfaturi specifice ?
În primul rând, chiar dacă interviurile telefonice sunt un pic mai puțin personale, încercați să faceți o conexiune cu intervievatorul la început, printr-o conversație generală, de exemplu. Practic vorbind, asigurați-vă că aveți o atmosferă liniștită în care nu veți fi deranjați și bineînțeles, pregătiți-vă ca pentru un interviu față-în-față.

Linde este o companie fascinantă. Suntem mândri de ceea ce facem și avem multe de făcut

În cele din urmă, vă amintiți de interviul dvs. la Linde?
Mi-l amintesc atât de bine! Îmi amintesc că am ieșit din acesta cu impresia că am avut o imagine corectă a vieții la Linde. M-am simțit încrezătoare în momentul în care am luat o decizie pe baza acestei impresii.

Aveți vreun ultim cuvânt de inspirație pentru cineva care intenționează să se aplice la Linde?

Linde este o companie fascinantă. Suntem mândri de ceea ce facem și avem multe de făcut

Oferta - nu vă fie frică să vă apropiați de noi ! Fiți autentici și arătați-ne cine sunteți cu adevărat.