O călătorie de 18 luni la slujba de vis

Ți-ai terminat studiile. Este timpul să faci primul pas în carieră. Crezi că știi ce vrei să faci și apoi deschizi ochii și te confrunți cu o gamă descurajantă de posibilități și oportunități. Ideile se lovesc de realitate. Începi să-ți pui întrebări: Ce ar trebui să caut? Un salariu decent? Proiecte interesante sau un echilibru echitabil muncă-viață personală?

Pentru Camillo Falco, toate acestea erau condiții importante. Dar pentru chimistul post-universitar, a existat o altă forță  puternică: "Vroiam să-mi folosesc cunoștințele și abilitățile pentru ceva valabil", spune Camillo. Deci, motivat de noțiunea de a face o lume puțin mai bună prin utilizarea de tehnologii prietenoase cu mediul, Camillo a aplicat la grupul Linde - și a reușit.

Pasiunea lui Camillo Falco pentru energii durabile a început de fapt mai devreme. Cercetatorul de origine italiana si-a terminat doctoratul la Institutul Max Planck pentru coloizi si interfete din Potsdam, unde lucrările sale s-au axat pe lucrarea asupra carbonizării hidrotermale a biomasei pentru aplicații energetice. "A fost un subiect foarte interesant", spune Camillo. El nu a văzut niciodată cum ar putea fi aplicată cercetarea sa. În schimb, era adesea îngrijorat pentru publicarea următoarei sale lucrări de cercetare, și nu-i stătea în fire: "Vroiam să ajut la aducerea pe piață a tehnologiilor durabile".

În acest scop, Camillo a început să caute alte opțiuni. Și atunci a găsit Programul European pentru Absolvenți (EGP) de la Linde. Programul de optsprezece luni are ca scop pregătirea tinerilor aspiranți pentru îndeplinirea sarcinilor manageriale în cadrul companiei. Cu cât studia mai bine compania Linde, cu atât devenea mai entuziast pentru sectorul tehnologic durabil al companiei - și cu atât  își imagina mai bine cum experiența sa putea fi pusă în valoare. La urma urmei, Linde dezvoltă soluții durabile pentru producerea de energie curată, reducând în același timp emisiile de CO2 - lucru pe care Camillo îl cunoștea bine. Și nu mult după aceea a avut șansa de a dovedi cine este cu adevărat. În primele șase luni de formare, Camillo făcea parte dintr-o echipă care lucra la obținerea hidrogenului fără emisii de hidrocarburi. "Înainte, cunoștințele mele erau strâns legate de cercetarea științifică dar la Linde, am putut vedea cum se obțin din noile procese chimice - proiecte reale ". Dornic de cunoaștere și hotărât să profite la maxim de experiență, partea curioasă a lui Camillo a strălucit prin: "Mi-am compleșit colegii cu întrebări!" spune el.

Deși tehnologia curată l-a fascinat cu adevărat și era acolo unde se simțea cel mai mult "acasă", Camillo Falco a trebuit să iasă în afara zonei sale de confort în timpul EGP. În cadrul programului,absolvenții se rotesc în trei etape diferite. Camillo era cu adevărat o valoare: "Mi-a oferit ocazia de a cunoaște alte zone ale acestei mari companii". Pentru cea de-a doua rotație, s-a alăturat companiei LiGaPro, o filială a Grupului Linde din Germania, care se ocupă de partea de operare a tehnologiei de producție a gazului. Aici Camillo și-a descoperit adevărata chemare: "Operațiunile cu instalații aduc probleme neașteptate care trebuie rezolvate. Asta înseamnă noi provocări în fiecare zi." De fapt, Camillo s-a bucurat de atât de mult de această etapă, încât a revenit în zonă la o dată ulterioară.

După două opriri în Germania, rotația finală a lui Camillo l-a condus în Italia. El a fost relocat într-o fabrică de umplere a buteliilor din Arluno, lângă Milano, unde a descoperit o nouă parte a lui Linde. El a fost expus provocărilor logistice de zi cu zi cu care se confruntă compania: "Am subestimat cu adevărat acest lucru înainte. Aici, am putut să văd în detaliu modul în care sunt gestionate operațiunile reale."

Cu toate acestea, Camillo nu căuta doar experiența oferită de acest proiect. Pentru el, aspectul de mentorat a fost la fel de valoros. Fiecare cursant este insotit de un manager experimentat care ramane mentorul lor pe durata programului. "Linde este o companie atat de imensa ca poate fi un pic dificil sa te orientezi la inceput, "spune Camillo," mă bucur că mentorul meu a avut timp să mă ajute să înțeleg totul ". De fapt, cei doi păstrează legătura chiar și în prezent - și nu doar pe o bază profesională. Aceasta a fost natura relației lor de lucru pe care o prietenie a urmat-o în mod firesc: "Încă ne întâlnim și vorbim despre tot, nu doar despre muncă!"

Punctul culminant al programului? Ei bine, Camillo, a incheiat programul cu succes o odată ce au trecut cele 18 luni provocatoare. Și a venit sub forma unei ample prezentări finale, care a avut loc împreună cu alți 15 absolvenți din toată Europa. În fața unei audiențe a mentorilor și a liderilor lor, absolvenții și-au strâns experiențele sub motto-ul "One Linde". Apoi au împărtășit aceste experiențe prin jocuri, discuții în grup și prelegeri interactive. "Mentorii și managerii noștri au investit timp, bani și resurse în noi. de multe ori am fost mândru mândri să văd cât de mulțumiți erau", își amintește Camillo.

Imediat după finalizarea EGP, Camillo a devenit un inginer de proces pentru instalațiile de producție Linde la LiGaProand și locuiește acum împreună cu soția și copilul său în München. După ce a găsit un mare sentiment de împlinire în viața profesională, el este încrezător că a făcut alegerea potrivită prin daptul că a început programul. În plus, a reușit să găsească un echilibru între viața profesională și viața personală care îi lasă timp pentru tânăra sa familie: "Fiul meu de doi ani îmi consumă multă energie", spune el râzând.

Camillo continuă să pună multă ambiție în munca pe care o face. Printre altele, el a dezvoltat un instrument pe care Linde îl folosește pentru a prezice consumul de energie al unităților de separare a aerului: o combinație perfectă a cunoștințelor sale și dorința sa de a o vedea în acțiune. Exact cu această viziune a și pornit la drum: "Sunt mândru de munca mea în fiecare zi, pentru că are un beneficiu real".


De la laborator la Linde: Ca absolvent în chimie, Camillo Falco se gândea unde să caute următoarea provocare, și a dat peste Programul European Linde pentru Absolvenți. Au urmat niște luni solicitante; dar și slujba visurilor sale.